Ieder jaar feesten er duizenden Nederlanders er lustig op los tijdens het carnaval. Maar net als met andere feestdagen als de jaarwisseling en kerst wordt er ook tijdens carnaval vaker ingebroken. Op het moment dat de carnavalvierders aan het feesten zijn in de stad slaan de inbrekers hun slag.
In Limburg en Brabant wordt tijdens carnaval het meeste ingebroken. In deze provincies wordt er twee keer zoveel ingebroken in vergelijking met reguliere dagen. Nu het carnaval is losgebarsten zijn de inbrekers weer gretig op pad gegaan.
Meer inboedelverzekering claims
Dat er vaker, en zelfs tot twee keer meer wordt ingebroken valt af te leiden aan het aantal claims voor inboedelverzekeringen rond en tijdens de carnaval periode. Als de cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars van reguliere dagen worden vergeleken met die van rondom en tijdens het grote feest dan is er sprake van een verdubbeling. De stijging in het aantal inbraken begint de zaterdag voor het feest losbarst.
Kans op inbraak tijdens carnaval
In Limburg en Brabant is de kans op een inbraak 0,6%. De kans op inbraak tijdens carnaval is in dezelfde provincies 1,2%. Een verdubbeling dus. In de Noordelijke provincies als Friesland en Groningen waar carnaval niet tot nauwelijks wordt gevierd blijft de kans op inbraak gelijk aan de reguliere dagen.
Steden als Breda, Den Bosch en Tilburg zijn in 2014 beland in de top 10 steden met de meeste inboedelverzekering claims. Een oorzaak hiervoor kan zijn dat inbrekers veelal toeslaan tijdens de carnavalsperiode.
Hoe voorkom je een inbraak tijdens carnaval
Een inbraak kun je nooit helemaal voorkomen. Maar er zijn wel een aantal tips die helpen een woning veiliger te maken tegen inbrekers. Handig, want niemand zit te wachten op een inbraak en het indienden van een claim bij zijn inboedelverzekering omdat je niet altijd de nieuwwaarde vergoed krijgt.
Het meest voor de hand liggende maar toch meest gemaakte fout is het goed afsluiten van de woning. Sluit alle deuren en ramen en doe deze goed op slot wanneer je de woning verlaat. Laat geen raampje open staan om toch nog even lekker te luchten als je er niet bent. Een open badkamerraampje is voor een inbreker al voldoende om zijn slag te slaan. Zorg er ook voor dat de woning aan de buitenkant is verlicht. Hierdoor kan een inbreker niet ongestoord gaan rommelen aan de woning om binnen te komen. Ook verlichting met bijvoorbeeld een timer binnenshuis kan het idee wekken dat er iemand thuis is en zal de inbreker mogelijk afschrikken.
Je kunt ook kiezen voor extra beveiliging. Dit hoeft niet gelijk een alarmsysteem te zijn. Ook kun je gebruik maken van sloten met een beveiligingskeurmerk. Sommige verzekeraars geven korting op hun premie wanneer je woning is beveiligd met dergelijke sloten. Ook zijn er gemeentes die subsidie geven voor het aanbrengen van antiinbraak middelen die zijn voorzien van het beveiligingskeurmerk.