Blog Veelgestelde vragen

Inboedelverzekering nieuwwaarde

De nieuwwaarde is zoals de naam het als zegt de waarde van object wanneer deze nieuw aangeschaft moet worden. Stel je koopt een tafel voor 300 euro en na een half jaar moet deze tafel door bijvoorbeeld brandschade vervangen worden dan krijg je waarschijnlijk van de verzekering de nieuwwaarde uitgekeerd: 300 euro.

Bij een inboedelverzekering wordt de nieuwwaarde alleen uitgekeerd als dagwaarde (huidige waarde) van het object nog steeds meer dan 40% van de nieuwwaarde waard is. Een computer die je 10 jaar geleden hebt gekocht voor 1000 euro is nu minder dan 400 euro (40%) waard namelijk 200 euro. Hiervoor wordt dan ook niet de nieuwwaarde uitgekeerd maar de dagwaarde. Dus je krijgt niet 1000 euro maar slechts 200 euro uitgekeerd. Voornamelijk van elektronische apparatuur daalt de nieuwwaarde na een aantal jaar sterk.

Bij de volgende objecten wordt bij een inboedelverzekering nooit de nieuwwaarde maar altijd de dagwaarde vergoed tenzij anders aangegeven:

Objecten met een antiquarische of zeldzaamheidswaarde zijn verzekerd tegen de antiquarische of zeldzaamheidswaarde en niet tegen de standaard nieuwwaarde.

Betekenis: Catastrofale gebeurtenis
Wat houd een woonverzekering precies in?
Wat is een all risk inboedelverzekering
Wat is het verschil tussen een woon- en inboedelverzekering?